mandag 8. november 2010

Ny uke - nye muligheter

Positiv? Naah... Det eneste positive må vel være å starte mandagsmorgenen med massasjetime :-D
Ellers har helga gått med til rellativt lite søvn, sjaber form og litt småtteri å pusle med.

I går var vi på Norsk skogmuseum på aktivitetsdag med onkelungen til Jan Ove. Masse folk, hyggelig, men neeesten litt slitsomt. Etter det gikk turen hjem og det ble en sorteringsjobb med schweizer'n (medlemsbladet for schweizerringen, som jeg er ny redaktør for).

Helgas høgdepunkt må vel være lørdagsmiddag med vin, og kjæresten da. Helstekt elgbiff med soppsaus sto på menyen:

Fin biffbit, 750 gram
For den som vil prøve sjøl:
- Fin elgbiff i ønsket størrelse, tin opp, gjerne et par dager før i kjøleskapet. Temperer kjøttet noen timer før tilbereding. Denne biten veide 750 gram.
- Ønsket krydder
- Steketermometer vil jeg si er et must. Jeg har et digitalt fra Clas Ohlson, med to enheter som viser grader - så jeg kan putte maten i ovnen, og ta med meg enhet nr to og gjøre noe annet, og den piper da kjøttet har oppnådd innstilt temperatur.Smart og behagelig :-)

Gjør følgende:
- Skru på stekeovnen: Over- og undervarme på 125 grader.
-Ha olje i varm panne, tilsett litt smør da oljen er varm. Brun kjøttet på alle kanter, såpass at den får litt stekeskorpe. Gni inn kjøttet med ønsket krydder. Jeg har brukt Gourmetmix, Peppermix og knuste et par enebær. Her er det yppelig med frisk timmian, legg en stilk oppå kjøttet.
- Legg det ferdigbrunede kjøttet i en ildfast form (bruk gjerne stekepose). Smør gjerne forma litt i bunnen, så er den lettere å rengjøre.
- Putt formen i varm stekeovn (125 grader), og stek i 5-10 minutter. Ta ut formen, og la kjøttet hvile ca 5 minutter. Stikk i steketermometeret, midt i kjøttet (på det tykkeste), og inn til kjernen. Putt så formen og kjøttet tilbake i ovnen. Stek nå til steketermometeret viser ønsket temperatur. 50 grader er røtt kjøtt, 60 grader er medium stekt. Jan Ove vil helst ha kjøttet oppbrent, så dette ble stekt til 62 grader.
La kjøttet hvile i 15 minutter, før du skjærer i det.

Lett rødt kjøtt
Hjemmelaget soppsaus smaker godt til:
- Skjær ønsket mengde sopp i mindre biter (ca 500 gr). Lørdag brukte jeg 2/3 sjampinjon og 1/3 aromasopp. Du kan like godt bare bruke sjampinjon. Brun soppen i stekepanne med smør. Smak til med salt og pepper til du får soppsmaken slik du liker den.
- Ha soppen over i en passende kasserolle og tilsett en (vanlig) boks matfløte. Nå kan du også gjerne tilsette litt kraft. Jeg har brukt ca 2 dl. kjøttbuljong. La dette koke, og tilsett litt soyasaus. Dette kan fort bli sterkt, så tilsett litt og litt og la det koke opp, og smak til. Fløten bruker lang tid på å tykne, så ha tålmodighet og vær flink med vispa. Det går an å bruke jevner ;-) Kok til litt før ønsket tykkelse, når den tykner blir den fort for tykk.

Som tilbehør stekte vi pommes frites (nesten litt tragisk til så godt kjøtt), og vellede sukkererter og gulrøtter. Skrell gulrot og skjær i tynne staver. 1 pk sukkererter. Kok opp vann med litt sukker i. Tilsett gulrøttene først, og sukkerertene noen minutter senere. Når gulrøttene er sprø og møre, slår du av vannet, og grønnsakene fort i kaldt vann i et dørslag. Da blir de gode og sprøe :-)



Nam nam, nå er det mædda'n!

Jeg er absolutt ingen kokk, så du som er drevet på kjøkkenet finner helt sikkert mye feil her, men... Jeg synes det er artig å prøve seg fram litt, og ikke minst lære ved å gjøre :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar